08 October 2008

Πρώτα διαβατήριο, μετά το βραβείο

...
Ένας από τους τρεις νικητές του Νόμπελ Φυσικής 2008, ο Ιάπωνας Τοσιχίντε Μασκάουα, μπορεί να είναι ειδικός στους μηχανισμούς δημιουργίας του σύμπαντος ... αλλά δεν έχει διαβατήριο για να πάει στη Στοκχόλμη να παραλάβει το βραβείο του, αποκάλυψε σήμερα η σύζυγός του.

Ο Μασκάουα, ηλικίας 68 ετών, κέρδισε από κοινού με άλλους δύο το βραβείο για εργασίες πάνω στη «διάρρηξη της συμμετρίας» μεταξύ της ύλης και της αντιΰλης τη στιγμή του big bang, ένα φαινόμενο στο οποίο οι ερευνητές διαβλέπουν την αιτία της δημιουργίας του σύμπαντος.

Ωστόσο η γυναίκα του δήλωσε στον τύπο ότι ο σύζυγός της δεν ταξιδεύει ποτέ στο εξωτερικό και ότι «έχει αλλεργία» στα Αγγλικά, την πλέον διαδεδομένη γλώσσα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

«Αν θέλει να παραστεί στην εκδήλωση απονομής του βραβείου, καλά θα κάνει πρώτα να βγάλει διαβατήριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους που πήγαν να του πάρουν συνέντευξη στο σπίτι τους στο Κιότο, την πόλη όπου ο σύζυγός της εργάζεται ως επίτιμος καθηγητής στο Ινστιτούτο Φυσικής.

Μέχρι στιγμής, κάθε φορά που καλούσαν τον Μασκάουα στο εξωτερικό για κάποια βράβευση ή κάποια ομιλία, έστελνε πάντα τον Μακότο Κομπαγιάσι, τον έταιρο νικητή του βραβείου Νόμπελ. Οι δύο άντρες έχουν αποδείξει, στις αρχές της δεκαετίας του '70, την ύπαρξη τουλάχιστον τριών ειδών σωματιδίων στη φύση για να εξηγήσουν τη «διάρρηξη της συμμετρίας», μία σύλληψη για την οποία τελικά κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ.