19 July 2008

Ψυχική και σωματική κάθαρση

...
Στους καταρράκτες Saut D' Eau στην Αϊτή καθαρίζει μια «πιστή» ψυχή και σώμα. Εδώ και 150 χρόνια ανταγωνίζονται καθολικοί κληρικοί και ιερείς του βουντού, αμφότερες αναγνωρισμένες και διαδεδομένες θρησκείες στην Αϊτή, να κατοχυρώσουν τον καταρράκτη ως δική τους ιερή τοποθεσία. Όταν οι σκλάβοι από την Αφρική που μετέφεραν τις εθνικές θρησκείες τους στη νέα ήπειρο, καθόρισαν στα μέσα του 19ου αιώνα τον καταρράκτη Saut D' Eau ως λατρευτικό κέντρο τους, ανακοίνωσαν οι καθολικοί ότι εμφανίστηκε εκεί η Παναγία, άρα ο καταρράκτης είναι ιερός και για τους χριστιανούς.

Βέβαια, είχε περάσει πια η εποχή που μπορούσαν οι λευκοί χριστιανοί να επιβάλλουν την «αληθινή θρησκεία της αγάπης» με τα όπλα, δεδομένου ότι οι μαύροι και μιγάδες που αποτελούν πάνω από το 95% του πληθυσμού της Αϊτής, ζουν σε ένα κράτος που κηρύχθηκε ανεξάρτητο από τους Γάλλους αποίκους ήδη από το έτος 1804. Μάλιστα, ο πρώτος πρόεδρος της Αϊτής ανακήρυξε τον εαυτό του αυτοκράτορα, αντιγράφοντας τις γελοιότητες του Ναπολέοντα.

Έτσι βολεύτηκαν όλοι μέχρι σήμερα με τη θρησκευτική συγκατοίκηση! Στις μέρες μας κάνουν οι απλοί άνθρωποι ένα ευχάριστο μπάνιο στον καταρράκτη, καθαρίζουν έτσι ταυτόχρονα σώμα και ψυχή, ποντάρουν όμως παράλληλα και στα θαύματα αμφότερων των θρησκειών, δεδομένου ότι μόνο ένα θαύμα μπορεί να τους σώσει από την ανέχεια.


(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)