29 May 2008

Βαρυονική ύλη σε μακρινό γαλαξία

...
Τηλεσκόπιο ακτίνων Χ που αιωρείται σε τροχιά γύρω από τη Γη εντόπισε κομμάτια ύλης του σύμπαντος των οποίων η ύπαρξη είχε αποδειχτεί μονάχα στη θεωρία, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA)

Η ανακάλυψη αφορά τη λεγόμενη βαρυονική ύλη από την οποία αποτελείται λιγότερο από 5% του σύμπαντος. Το μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από ύλη και ενέργεια άγνωστης μέχρι σήμερα φύσης, την οποία οι αστροφυσικοί αποκαλούν «σκοτεινή» και η οποία πιστεύεται ότι έχει δομή ιστού.

Η «σκοτεινή ενέργεια», που προκάλεσε τη διαστολή του σύμπαντος μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, αποτελεί περίπου το 72% του σύμπαντος, ενώ η «σκοτεινή ύλη» αποτελεί περίπου το 23%, σύμφωνα πάντα με τη θεωρία. Αυτό σημαίνει ότι μόνο 4,6% αποτελείται από φυσιολογική, ή βαρυονική, ύλη. Ωστόσο, ένα μόνο μικρό μέρος της είναι γνωστό σήμερα, ενώ όλοι οι γαλαξίες, τα αστέρια και τα αέρια που έχουν παρατηρηθεί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από τα μισά στοιχεία της βαρυονικής ύλης που πρέπει να υπάρχουν.

Η νέα ανακάλυψη στηρίζεται στην παρατήρησης ενός ζεύγους γαλαξιών, των Abel 222 και Abel 223, που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 2,3 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Εικόνες των δύο γαλαξιών δείχνουν ότι συνδέονται με μια γέφυρα θερμών αερίων πολύ χαμηλής πυκνότητας.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι τέτοιου είδους αέρια αποτελούν τα «νήματα» του κοσμικού ιστού του σύμπαντος. Η παρατήρηση ήταν δυνατή λόγω της υψηλής θερμοκρασίας αλλά και λόγω τύχης, αφού το νήμα βρέθηκε τυχαία στο οπτικό πεδίο του τηλεσκοπίου.

«Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την κατανομή της ύλης μέσα στον κοσμικό ιστό, θα πρέπει να δούμε περισσότερα συστήματα σαν κι αυτό, και τελικά να πραγματοποιήσουμε μία εξειδικευμένη έρευνα ειδικά στοχευμένη στη συγκεκριμένη αναζήτηση», ανέφερε ο Νόρμπερτ Βέρνερ, του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ολλανδίας.

(www.kathimerini.gr, Γαλλικό Πρακτορείο, 8/5/2008)