22 May 2008

Βιβλία, βιβλία

Οι δημιουργοί του καιρού



Κάποια στιγμή, αυτόν τον αιώνα, θα έλθει η μέρα που η επίδραση του ανθρώπου στην διαμόρφωση του κλίματος θα ξεπεράσει όλους τους άλλους παράγοντες. Την περασμένη δεκαετία είδαμε το El Ninio, τον πιο καταστροφικό τυφώνα των τελευταίων διακοσίων ετών, και τα πιο θερμά καλοκαίρια που καταγράφτηκαν ποτέ στην Ευρώπη.

«Ένας στους πέντε ζωντανούς οργανισμούς πάνω στον πλανήτη μας είναι υποχρεωμένος να εξαφανιστεί, εξαιτίας της αύξησης στην ατμόσφαιρα της ποσότητας των αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και τα οποία θα συσσωρευτούν τις επόμενες δεκαετίες», αναφέρει ανάμεσα στ' άλλα στο βιβλίο «The Weather Makers» (Εκδόσεις: «Grove/Atlantic, Inc.») ο γνωστός παλαιοντολόγος, ειδικός στα θηλαστικά, Tim Flannery.

Περιγράφοντας την ιστορία των κλιματικών αλλαγών και το πώς αυτές θα εξελιχθούν στον αιώνα μας, αλλά ταυτόχρονα και το τι μπορούμε να κάνουμε για να εμποδίσουμε ένα κατακλυσμιαίο μέλλον, το βιβλίο αποτελεί μια δραματική προειδοποίηση κι ένα κάλεσμα αφύπνισης.

«Οι άνθρωποι είναι σήμερα αυτοί που φτιάχνουν τον καιρό», γράφει ο Flannery και ισχυρίζεται ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να περιοριστεί η επίδραση του φαινομένου του θερμοκηπίου. «Εαν η σημερινή γενιά αποτύχει να το κάνει, θα οδηγηθούμε στην κατάρρευση του ανθρώπινου πολιτισμού, σ' έναν Μεσαίωνα που θα προκληθεί από τις κλιματικές αλλαγές».

Ομως όσοι ασκούν την περιβαλλοντική πολιτική στις ΗΠΑ σήμερα φαίνεται να μη δίνουν καμία σημασία στα όσα ο Flannery και άλλοι επιστήμονες ανά τον κόσμο ισχυρίζονται. Το διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας το βιβλίο με τίτλο «Censoring Science» (Εκδόσεις «Penguin») του Mark Bowen. Ο συγγραφέας εστιάζει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και στις επιθέσεις που δέχονται επιστήμονες που ασχολούνται με αυτό από την κυβέρνηση Μπους. Εδώ και καιρό η κυβέρνηση Μπους κάνει τα πάντα για να μειώσει τις δημόσιες συζητήσεις και τις διαλέξεις που γίνονται προς ενημέρωση του κοινού από τους ειδικούς για το θέμα επιστήμονες, καθώς και να ελαττώσει τις αναφορές από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

«Και αυτό του πετυχαίνει είτε επεμβαίνοντας ευθέως είτε μειώνοντας τα κονδύλια για την έρευνα είτε αποσιωπώντας έρευνες που παρουσιάζουν στοιχεία τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τα όσα η κυβέρνηση υποστηρίζει, ότι δηλαδή το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν υφίσταται», γράφει ο Bowen. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο, κάποιοι αξιωματούχοι δεν δίστασαν να ζητήσουν να έχουν γνώση του περιεχομένου των ενημερωτικών δελτίων που αναφέρονται σε ανάλογες επιστημονικές έρευνες, πριν αυτά σταλούν στο Τύπο.

Να σημειώσουμε ότι τον τελευταίο χρόνο έχει εμφανιστεί και μια ομάδα «επιστημόνων» οι οποίοι εκδίδοντας και διανέμοντας ενημερωτικά φυλλάδια, όχι μόνο στο κοινό αλλά και σε επιστήμονες, προσπαθούν με επιστημονικοφανή επιχειρήματα να μας πείσουν -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι τα όσα λέγονται περί κινδύνου του πλανήτη, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, είναι υπερβολές και στερούνται επιστημονικής βάσης!!!


(ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΥ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 16/05/2008)