12 May 2008

Ισπανία: Θαπατέρο και Εκκλησία

(Καθημερινή, 9/5/2008)

Η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, επιδιώκει να επανεξετάσει τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του κράτους, ώστε να ενισχύσει τον κοσμικό του χαρακτήρα, αποκαλύφθηκε χθες από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Οι εφημερίδες ABC και El Pais ανέφεραν συγκεκριμένα ότι την περασμένη Τετάρτη η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μαρία Φερνάντεθ ντε λα Βέγκα, δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή πως η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του κ. Θαπατέρο σκοπεύει να αναθεωρήσει τον ισπανικό νόμο περί θρησκευτικών ελευθεριών.

Καθεστώς θρησκευτικής ισότητας

Η κ. Ντε λα Βέγκα είπε πως στόχος είναι «να αναγνωρίσουμε τα δικαιώματα των αγνωστικιστών και να ενισχύσουμε τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους». Πρόσθεσε παράλληλα πως η κυβέρνηση θέλει να λάβει υπόψη της «τον θρησκευτικό πλουραλισμό που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη Ισπανία» και να διασφαλίσει μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και των άλλων θρησκειών.

Η πρώτη κυβερνητική θητεία του πρωθυπουργού Θαπατέρο χαρακτηρίστηκε από τη σύγκρουσή του με την Εκκλησία σχετικά με τις φιλελεύθερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ήταν και οι γάμοι ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους, αλλά και η διευκόλυνση των διαζυγίων.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση πιστεύει πως η προώθηση κοσμικών αξιών είναι βασικό συστατικό για τον εκσυγχρονισμό της Ισπανίας, που έχει γίνει περισσότερο πολυπολιτισμική και έχει διέλθει τα τελευταία 30 χρόνια από τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο μια φάση φιλελεύθερης αλλαγής.

Προεκλογικό σημείωμα

Η Εκκλησία προχώρησε μάλιστα λίγο πριν από τις εκλογές του περασμένου Μαρτίου στην έκδοση ενός σημειώματος «ηθικής καθοδήγησης», με το οποίο ζητούσε την καταψήφιση των σοσιαλιστών.

Η κυβέρνηση Θαπατέρο επανεκλέχθηκε τελικά με ελαφρώς ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή. Η Εκκλησία διατηρεί σημαντική επιρροή στην Ισπανία, με το κράτος να την επιδοτεί με 4 δισ. ευρώ τον χρόνο. Αν και το 80% των πολιτών είναι καθολικοί, πάντως, μόλις το 40% ασκούν συστηματικά τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.