27 April 2008

Απατεώνας συγγραφέας

Δεν «πάτησε» ποτέ σε περιοχές που περιέγραψε στο Lonely Planet



(AFP, REUTERS, καθημερινή, 15/4/2008)

Υπερασπίστηκε κατηγορηματικά την ορθότητα και αξιοπιστία των στοιχείων που δημοσιεύονται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς της η Lonely Planet, καθώς τουλάχιστον ένας από τους συγγραφείς - περιηγητές της εταιρείας δήλωσε ότι ουδέποτε επισκέφθηκε τα μέρη στα οποία αναφερόταν, μεγάλα τμήματα ήταν προϊόν λογοκλοπής, ενώ δεν δίστασε να δεχθεί «δωράκια».

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα των Herald Sun και Sunday Τelegraph της Αυστραλίας, ο Τόμας Κόνσταμ δήλωσε ότι επινόησε εκ του μηδενός ολόκληρα κομμάτια των οδηγών που υπογράφει, υπέκλεψε πληροφορίες από άλλες ανάλογες εκδόσεις, ενώ δεχόταν «δωρεάν παροχές» παρά τη ρητή απαγόρευση από την εκδότρια εταιρεία. Bέβαια, ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα σχετικά σχόλιά του προς τα δύο αυστραλιανά φύλλα παραποιήθηκαν.

Ειδικότερα, οι δύο εφημερίδες αναφέρουν ότι ο συγγραφέας υποστήριξε πως εργάστηκε για τουλάχιστον 12 ταξιδιωτικούς οδηγούς, μεταξύ των οποίων αυτοί για τη Βραζιλία, την Κολομβία, την Καραϊβική, τη Νότια Αμερική, τη Βενεζουέλα και τη Χιλή.

Επίσης φέρεται να παραδέχθηκε ότι δέχεται να ταξιδεύει εξόδοις άλλων φορέων, κάτι που απαγορεύεται ρητώς από τις πολιτικές της Lonely Planet. Αντιδρώντας άμεσα, ο εκδοτικός όμιλος Piers Pickard ανακοίνωσε ότι έλεγξε τρεις από τους οδηγούς χωρίς, ωστόσο, να διαπιστώσει οτιδήποτε που να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο κ. Κόνστραμ, χθες, δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι, αν και κατά καιρούς δεχόταν εκπτώσεις στα ξενοδοχεία ή δωρεάν γεύματα, «αυτό ουδέποτε αποτέλεσε αφορμή για να γράψω θετικά σχόλια».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο κ. Κόνστραμ ομολόγησε ότι δεν «πάτησε το πόδι του» σε μία τουλάχιστον από τις χώρες γιά τις οποίες έγραψε. «Δεν με πλήρωσαν αρκετά για να πάω στην Κολομβία. Ετσι έγραψα τον οδηγό από το Σαν Φρανσίσκο χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που μου έδωσε μια φίλη, ασκουμένη στο προξενείο της Κολομβίας». Ο ίδιος βέβαια σήμερα υποστηρίζει ότι έγραψε μόνο για την ιστορία της χώρας και έτσι δεν υπήρχε ανάγκη να ταξιδέψει εκεί.