05 April 2008

Σωτηρία του σύμπαντος...

με δικαστική απόφαση

Δικαστική προσφυγή κατέθεσαν ο Ουόλτερ Βάγκνερ και ο Λούις Σάντσο, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Χαβάη, ζητώντας τη διακοπή του φιλόδοξου πειράματος του εργαστηρίου CERN στη Γενεύη, που έχει προγραμματισθεί για αυτό το καλοκαίρι.

Οι ενάγοντες θεωρούν ότι ο γιγάντιος επιταχυντής σωματιδίων ενδέχεται να δημιουργήσει μαύρη τρύπα ή άλλη συμπαντική ανωμαλία, που μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή της Γης ή ακόμη και ολόκληρου του Σύμπαντος. Φυσικοί από όλο τον κόσμο χρειάσθηκαν 14 χρόνια και πάνω από 8 δισ. δολάρια για να κατασκευάσουν τον επιταχυντή, μέσα στον οποίο τα συγκρουόμενα πρωτόνια θα αναπαράγουν τις ίδιες ενεργειακές συνθήκες, που επικράτησαν αμέσως μετά το Μπιγκ Μπανγκ. Οι δύο ενάγοντες, όμως, υποστηρίζουν ότι το πείραμα μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό μικρής μαύρης τρύπας, ικανής να «καταπιεί» τη Γη.

Το πείραμα θα μπορούσε επίσης -σύμφωνα με το ανήσυχο δίδυμο από τη Χαβάη- να παράγει «παράξενη ύλη», μία μυστηριώδη ουσία ικανή και αυτή να καταστρέψει τον πλανήτη. Ο κ. Βάγκνερ είχε καταθέσει αγωγές το 1999 και το 2000 κατά του Εθνικού Εργαστηρίου Μπρουκχέιβεν, σε μία προσπάθεια να προλάβει τη λειτουργία επιταχυντή σωματιδίων. Η συσκευή λειτουργεί χωρίς προβλήματα από το 2000, μετά την απόρριψη της δικαστικής προσφυγής.

Σε επιστημονική του δημοσίευση το 1974, ο Φυσικός Στίβεν Χόκινγκ υποστήριξε ότι η δημιουργία μαύρης τρύπας, μέσα σε επιταχυντή, δεν θα δημιουργούσε κινδύνους, καθώς αυτή θα διαλυόταν, δημιουργώντας ραδιενέργεια και ακίνδυνα σωματίδια. Οι ενάγοντες υποστηρίζουν, όμως, ότι μία μαύρη τρύπα θα μπορούσε να είναι σταθερή και ικανή να επεκταθεί. Σε μία τέτοια περίπτωση, η μαύρη τρύπα θα μπορούσε ακόμη και να «καταπιεί τη Γη».

(Καθημερινή, 1/4/2008)