08 March 2008

Picasso: Ακατάλληλος/Κατάλληλος για ανηλίκους

...
Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έκρινε ακατάλληλο για τους μαθητές τον Πικάσο. Εργα του μεγάλου καλλιτέχνη, τη μοναδική σειρά χαρακτικών «Suite 347», παρουσιάζει το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών στη Θεσσαλονίκη, σε μία έκθεση που θεωρείται το εικαστικό γεγονός της χρονιάς και την οποία είχε κληθεί να εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ομως, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, μαθηματικός Θεόδουλος Ταπανίδης, ανακάλεσε προηγούμενη απόφασή του και απαγόρευσε στους μαθητές να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει το Τελλόγλειο στο πλαίσιο της έκθεσης. Οπως αναφέρει στο έγγραφο που έστειλε, «ύστερα από προσωπική επίσκεψη, τα εκτιθέμενα έργα κρίθηκαν ακατάλληλα για μαθητές».

Το πρόβλημα όμως φαίνεται ότι έχει βαθύτερες ρίζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θ. Ταπανίδη, επισκέφτηκε την έκθεση ύστερα από «διαμαρτυρίες» διευθυντών σχολείων, που πήγαν στην έκθεση και θεώρησαν ακατάλληλα για τα μάτια των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων τα γυμνά έργα του Πικάσο.

Ο ίδιος ο κ. Ταπανίδης αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση γι' αυτή την πρωτοφανή απόφαση και είπε ότι σήμερα θα επισκεφτεί την έκθεση η Επιτροπή Θεαμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία και θα αποφανθεί αν τα έργα είναι κατάλληλα για τα μάτια των μαθητών ή όχι. Η επιτροπή, όμως, είναι αρμόδια μόνο για να εξετάζει σενάρια κινηματογραφικών ταινιών και θεατρικά έργα, ώστε να αποφασίσει αν θα τα παρακολουθήσουν σε οργανωμένες επισκέψεις τους οι μαθητές.

Ετσι αποφασίστηκε τελικά να επισκεφτεί γνωμοδοτικά την έκθεση ένα μόνο μέλος της επιτροπής, ο προϊστάμενος β' γραφείου της Δευτοροβάθμιας Εκπαίδευσης, θεολόγος, φιλόλογος και σκηνοθέτης Απόστολος Αποστολίδης, γιατί κρίθηκε ότι θεσμικά δεν έχει καμία αρμοδιότητα η επιτροπή.

«Πρόκειται για απροκάλυπτο σκοταδισμό», τονίζει ο εκπρόσωπος της προσκείμενης στο Συνασπισμό παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ε' ΕΛΜΕ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. «Μια απαράδεκτη επέμβαση όχι μόνο στην τέχνη ενός μεγάλου ζωγράφου, αλλά και στο μορφωτικό επίπεδο των παιδιών. Ακατάλληλο δεν μπορεί να είναι το έργο του Πικάσο, αλλά η πράξη του κ. διευθυντή. Αυτή βλάπτει σοβαρά την υγεία της παιδείας και μας γυρίζει σε εποχές του πιο μεγάλου συντηρητισμού και πουριτανισμού».

«Η πράξη αυτή επιβεβαιώνει τον επαρχιωτισμό, το φαρισαϊσμό και την ψευτοηθική, που χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης, αργά χθες το βράδυ, όταν πληροφορήθηκε το θέμα. «Θεωρούμε ότι η παρέμβαση των προϊστάμενων αρχών, ακόμη και του υπουργού Παιδείας, αλλά και του υπουργού Πολιτισμού, είναι απολύτως απαραίτητη» καταλήγει. Και προειδοποιεί ότι θα επανέλθει στο θέμα με παρόμοιες περιπτώσεις.

Η έκθεση περιλαμβάνει 347 έργα χαρακτικής που ο Πικάσο δημιούργησε σε μεγάλη ηλικία, σε διάστημα μόλις 7 μηνών, και φέρουν την υπογραφή του ίδιου του καλλιτέχνη.

(Ελευθεροτυπία, 7/3/2008)

Με νεότερη απόφασή του ο Δ/ντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο κ. Θεόδουλος, επέτρεψε την επίσκεψη των μαθητών στο μουσείο αλλά εφόσον αποκλειστεί η πιθανότητα να αντιμετωπίσουν οι μαθητές τα «ακατάλληλα» έργα του Πικάσο. Ο βουλευτής του ΣΥΝ κ. Κουράκης δήλωσε ότι κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με τα έργα του Πικάσο, αλλά μόνο με την κατάσταση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και μια απόδειξη αυτού είναι η παιδεία του κ. Δ/ντή. Ο κ. Θεόδουλος, λέω εγώ, φαίνεται να είναι τυφλός, αφού θίγεται από τα κλασικά χαρακτικά ενός ζωγράφου παγκόσμιας φήμης, αλλά δεν είδε ποτέ τί κρέμεται στα περίπτερα και τί παρουσιάζεται στις τηλεοράσεις της επικράτειας. Για το Internet δεν γράφω τίποτα, γιατί ο κ. Θεόδουλος θα αγνοεί σίγουρα την ύπαρξή του...