29 February 2008

Υπάρχει κι άλλος, άγνωστος πλανήτης;

Ένας άγνωστος μέχρι σήμερα «πλανήτης Χ», και μάλιστα μεγαλύτερος από τον Αρη, κρύβεται στο σκοτάδι στις παρυφές του Ηλιακού Συστήματος, δείχνουν οι υπολογισμοί αστρονόμων στην Ιαπωνία.

Το μακρινό, υποθετικό σώμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο, ακολουθώντας μια έντονα ελλειπτική τροχιά ακτίνας 15-26 δισ. χιλιομέτρων.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει ένα «ουράνιο σώμα πλανητικής κλάσης, με μέγεθος 30 έως 70 τοις εκατό της μάζας της Γης, υπάρχει στην εξώτερη ζώνη του Ηλιακού Συστήματος» γράφουν οι ερευνητές σε δημοσίευση που θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο στοην αμερικανική επιθεώρηση Astronomical Journal.

Αν οι αστρονόμοι προσπαθήσουν αρκετά, θα μπορέσουν να ανακαλύψουν τον πλανήτη Χ σε λιγότερο από δέκα χρόνια, υποστηρίζει η ομάδα του Δρ Ταντάσι Μουκάι στο Πανεπιστήμιο του Κόμπε.

«Βασισμένοι στην υπόθεσή μας, υπολογίσαμε πώς τα διαστημικά θραύσματα κινήθηκαν τα τελευταία τέσσερα δισ. χρόνια. Τα αποτελέσματα ταίριαζαν με την πραγματική κίνηση των [υπόλοιπων] ουράνιων σωμάτων όπως την παρατηρούμε σήμερα».

Ο καθηγητής αστρονομίας μπορεί ακόμα και να μαντέψει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του αόρατου πλανήτη Χ. «Λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας, η επιφάνειά του θα καλύπτεται από πάγο, παγωμένη αμμωνία και μεθάνιο» είπε.
(www.in.gr, 28/2/2008)