08 February 2008

Σύγκρουση παλαιού με καινούργιο...

ή επάνοδος στο παρελθόν;


Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Nouvel Observateur, ένας δάσκαλος κρατήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα του Gilles-de-Chin de Berlaimont (Département Nord-Pas de Calais) για δύο ημέρες, λόγω «βαριάς κακοποίησης ανηλίκου» (violence aggravée sur mineur). Στις 27 Μαρτίου θα γίνει η δίκη του δασκάλου στο πρωτοδικείο του Avesnes-sur-Helpe.

Αδίκημα του δασκάλου ήταν ένα χαστούκι που έδωσε στο μαθητή, όταν ο δεύτερος είπε τον δάσκαλο «connard», κάτι μεταξύ βλάκα, ηλίθιου, παλαβού κ.ο.κ. Όπως κι αν αποδοθεί επακριβώς η συγκεκριμένη βρισιά, στη Γαλλία προκλήθηκε σημαντική ένταση για το ζήτημα. Η προσαγωγή του δασκάλου σε δίκη με την κατηγορία της «βαριάς κακοποίησης ανηλίκου» για ένα χαστούκι αλλά και η διήμερη κράτησή του στο αστυνομικό τμήμα, δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στο περί δικαίου αίσθημα των Γάλλων.

Πολύ περισσότερο που, για το συγκεκριμένο επεισόδιο σε μια επαρχιακή πόλη, πήρε θέση ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας: ο François Fillon προσέφερε στον κατηγορούμενο δάσκαλο την υποστήριξή του (soutien). Αισθάνθηκε σοκ, δήλωσε ο Φιγιόν, όταν πληροφορήθηκε ότι ο δάσκαλος κρατήθηκε επί δύο ημέρες.

«Ce n'est jamais une bonne solution de gifler un élève, mais en même temps je soutiens les enseignants qui ont besoin d'un peu de discipline et d'un peu de respect pour faire fonctionner les classes». Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση καλή λύση το χαστούκισμα του μαθητή, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα υποστηρίζει όμως εκείνους τους δασκάλους που χρειάζονται λίγη πειθαρχία και κάποιο σεβασμό, για να γίνει δυνατή η πραγματοποίηση των μαθημάτων.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παρ' ημίν θα θυμούνται ή έχουν ακούσει για τα χαστούκια που έπεφταν βροχή εν Ελλάδι στις δεκαετίες του '50 και του '60 - και πριν, εννοείται. Στο 8ο Γυμνάσιο (σήμερα Γυμνάσιο+Λύκειο) της Αθήνας κρατούσε ο σπιθαμιαίος γυμνασιάρχης Ρούσσας ένα μαύρο ξύλινο ρόπαλο, το λεγόμενο «μαύρο φίδι», με το οποίο κοπανούσε δικαίους και αδίκους. Αντίστοιχα επεισόδια εξελίσσονταν στο 2ο Γυμνάσιο με τον γυμνασιάρχη Παναγιώτη Πάτρα. 2-3 χαστούκια ή στρίψιμο αυτιών στην αίθουσα με τους 7Ο-8Ο μαθητές, ήταν σύνηθες μέσο επιβολής της τάξης εκείνη την εποχή. Οι ταινίες της Finos Films, όπου ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και ο Ορέστης Μακρής χαστουκίζουν αδιάκριτα μαθήτριες, μπορεί να φαίνονται σήμερα διασκεδαστικές, τότε ήταν όμως σκληρή πραγματικότητα.

Τα ερωτήματα που τίθενται τώρα είναι, πρώτον, τί μπορεί να κάνει ο δάσκαλος με ένα θρασύ και επιθετικό μαθητή και, δεύτερον, αποτελεί ένα χαστούκι «βαριά κακοποίηση» ώστε να κρατηθεί αυτός ο δάσκαλος με απόφαση Αστυνομικού επί διήμερο;