17 December 2007

Κράτος ουδέτερο, κράτος δικαίου

Διόρθωση σε βιβλίο Θρησκευτικών μέσω Συνηγόρου του Πολίτη


(της Μαρίας Δεληθανάση, Καθημερινή, 14/12/2007)

Διορθώσεις στο βιβλίο Θρησκευτικών της Α΄ τάξης Ενιαίου Λυκείου, πραγματοποίησε το υπουργείο Παιδείας μετά αναφορά της θρησκευτικής οργάνωσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Συνήγορο του Πολίτη (ΣτΠ) και σχετική εισήγηση στη συνέχεια αυτής της Αρχής προς το υπουργείο. Η αλληλογραφία μεταξύ της Ανεξάρτητης Αρχής και του υπουργείου ξεκίνησε τον Μάιο του 2005, οπότε δόθηκε παραγγελία στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο την επανεξέταση του εγχειριδίου.

Το Π.Ι. επισήμανε συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να απαλειφθούν, ώστε να εξασφαλισθεί «ο επιστημονικός, κριτικός, πλουραλιστικός τρόπος» διδασκαλίας του μαθήματος και υπεραμύνθηκε αρκετών από τα κρίσιμα εδάφια. Τελικά, το βιβλίο τροποποιήθηκε πλήρως στην επανέκδοση του Οκτωβρίου 2007, όπου η μεν περιγραφή του δόγματος παραπέμπει επακριβώς σε εκδόσεις της θρησκευτικής οργάνωσης και οι διαφορές από το ορθόδοξο δόγμα εμφανίζονται με σαφήνεια και απαλλαγμένες από απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Κατ’ αρχήν, εξοστρακίστηκε από το βιβλίο ο χαρακτηρισμός «αίρεση» και τα περί «προπαγανδιστικής και προσηλυτιστικής» πρακτικής. Ενώ στην έκδοση του 2004 οι Μάρτυρες του Ιεχωβά εμπεριέχονται στο κεφάλαιο «Παραθρησκευτικά φαινόμενα και φιλοσοφικές οργανώσεις θρησκευτικού χαρακτήρα», στην έκδοση του 2007 εντάσσονται στο κεφάλαιο «Νέες θρησκευτικές διδασκαλίες και λατρείες». Ενώ στην έκδοση του 2004 χαρακτηρίζεται «οξύμωρο σχήμα» ο αυτοπροσδιορισμός τους ως «Χριστιανοί», στην έκδοση του 2007 αποσαφηνίζεται ότι «οι βασικές δοξασίες και πρακτικές τους διαφέρουν πολύ από ό,τι γενικότερα αποδέχονται οι χριστιανικές εκκλησίες. Εν τούτοις αυτοπροσδιορίζονται ως χριστιανοί»...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι λεγόμενοι «Μάρτυρες του Ιεχωβά» παραμυθιάζουν, παραπλανούν και εκμεταλλεύονται το ποίμνιό τους, με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν επί αιώνες οι λοιπές θρησκείες και οι μηχανισμοί τους. Οι συγκεκριμένοι «Μάρτυρες», ως νεοφώτιστοι, μπορεί να είναι και πιο επιθετικοί στην προπαγάνδα τους, ενώ οι παλιοί έχουν αράξει στη δημοσιοϋπαλληλική πολυθρόνα και απλά εκτελούν τα τρέχοντα και απαραίτητα.


Απ' την άλλη πλευρά, επειδή η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και όχι στην ομοσπονδία οπισθοδρομικών ιρανικών φυλών (Πέρσες, Κούρδοι, Βελούχοι κ.ά.), είναι υποχρεωμένη ως κράτος δικαίου να αντιμετωπίζει όλες τις θρησκείες με ίδιο τρόπο, ας είναι «επικρατούσα» η μία έναντι των άλλων, ας είναι η μία πιο «αληθινή» από την άλλη - ό,τι κι αν σημαίνουν αυτά.

Σταδιακά, θα καταργηθεί η επιβολή φρονήματος από τα σχολεία και οι πολίτες/γονείς θα είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν εκείνες τις υποχρεώσεις ενημέρωσης, μόρφωσης και ανατροφής παιδιών που τους παρέχει η κοινωνία. Τις οποίες όμως δεν εκμεταλλεύονται τώρα οι ίδιοι, γιατί έχουν βολευτεί με την υποκατάστασή τους από το σχολείο και άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς μηχανισμούς ενημέρωσης και κατήχησης.



.