16 December 2007

Επιταχύνεται η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους


Με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα εξελίσσεται σήμερα ο Άνθρωπος συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη περίοδο του παρελθόντος, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. Ειδικότερα, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Ουινσκόνσιν υποστηρίζουν ότι τα τελευταία πέντε χιλιάδες χρόνια το είδος μας εξελίχθηκε με εκατονταπλάσια ταχύτητα συγκριτικά με αυτή που καταγραφόταν πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια, τη στιγμή που ο Ανθρωπος διαχωρίστηκε από το κοινό εξελικτικό δένδρο με τους χιμπατζήδες. Eπίσης, αναφέρεται ότι τα ανθρώπινα φύλα που κατοικούν σε διαφορετικά σημεία του κόσμου γίνονται όλο και περισσότερο γενετικώς διαφορετικά, πραγματικότητα η οποία, ωστόσο, θα ανατραπεί λόγω της διαρκώς αυξανόμενης ανάμειξης των πληθυσμών.
«Είναι εντελώς λανθασμένη η άποψη ότι σήμερα η εξέλιξη του ανθρώπου έχει επιβραδυνθεί επειδή η επιβίωση είναι ευκολότερη και ο άνθρωπος υπερισχύει της φύσης. Δεν καταφέραμε να κυριαρχήσουμε στο φυσικό μας περιβάλλον, αλλά το μεταβάλαμε κατά τρόπους που δημιούργησαν νέες εξελικτικές πιέσεις στο είδος» εξηγεί ο ανθρωπολόγος δρ Τζον Χοκς, που συντόνισε τη μελέτη.
Οι ερευνητές, για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα ανέλυσαν γενετικούς δείκτες τεσσάρων κατηγοριών ανθρώπων, από Κινέζους, Ιάπωνες, τη φυλή Γιορούμπα της Αφρικής και Βορειοευρωπαίους. Επειτα από τη συγκριτική έρευνα των δεικτών διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον το 7% των ανθρωπίνων γονιδίων έχουν εξελιχθεί. Οι αλλαγές αφορούν το πιο ανοικτό δέρμα και τα γαλανά μάτια στη Βόρεια Ευρώπη, τη σχετική αντοχή σε ασθένειες όπως η ελονοσία στους αφρικανικούς πληθυσμούς και τη μετάδοση της ανικανότητας πέψης της λακτόζης στη Βόρεια Ευρώπη, χαρακτηριστικό των ενηλίκων σε Κίνα και Αφρική.

Μελλοντικά, η εξελικτική πορεία θα υποβοηθηθεί από την τάση που υπάρχει σήμερα να δημιουργούμε οικογένεια σε μεγαλύτερη ηλικία. «Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στειρότητας και έτσι επιλέγεται κάθε μετάλλαξη που θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος στα παιδιά» και άρα εξακολουθεί η εξελικτική μας πορεία.

(The Guardian, Καθημερινή, 12/12/2007)

.