30 November 2007

Το κράτος στηρίζει τη θρησκεία στην Τουρκία

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα


Η Εισαγγελία της Κων/πολης στην Τουρκία διέταξε ανακρίσεις σε βάρος του εκδότη της τουρκικής έκδοσης του βιβλίου «Η αυταπάτη του θεού» του Richard Dawkins. Ο εκδότης Erol Karaaslan δήλωσε ότι πρέπει να παρουσιαστεί την Πέμπτη, 29/11/07, στην Εισαγγελία για να δώσει εξηγήσεις. Η εφημερίδα «Milliyet» εκτιμάει ότι σε περίπτωση που προσαχθεί σε δίκη ο εκδότης (ίσως και ο συγγραφέας!) λόγω «προσβολής θρησκευτικών αξιών», πιθανολογείται η καταδίκη του με φυλάκιση μέχρις ενός έτους. Όταν δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την απελευθερωτική δύναμη της επιστήμης, παρουσιάζουν τη θρησκεία τους ως θιγόμενη...

Ο Εισαγγελέας της Κων/πολης ενεργοποιήθηκε ύστερα από αναφορά ενός πολίτη, ο οποίος υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά με συνημμένα αποσπάσματα από την τουρκική έκδοση του βιβλίου, στα οποία περιέχονται, όπως ισχυρίζεται, επιθέσεις σε «αγιασμένες αξίες των θρησκειών», μουσουλμανικής, χριστιανικής και ιουδαϊκής.

Το συγκεκριμένο βιβλίο του Dawkins έχει κυκλοφορήσει σε 30 χώρες και έχει γίνει ευπώλητο (μπεστ-σέλερ) στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Στην Τουρκία έχει εκδοθεί από την άνοιξη ήδη σε περίπου 6.000 αντίτυπα. Πιθανολογείται ότι ο θόρυβος με τις ανακρίσεις κατά του εκδότη θα οδηγήσει σε εκτόξευση των πωλήσεων. Άσε που οι Τούρκοι θα έχουν την ευχαρίστηση να υποδεχτούν τον Dawkins αυτοπροσώπως, είτε ως μάρτυρα υπεράσπισης, είτε ως κατηγορούμενο - κάτι που θα δυσφημήσει για άλλη μια φορά την Τουρκία ως προς την ανεκτικότητα στις αντίθετες απόψεις και την ελευθερία διάδοσης της επιστημονικής σκέψης.

και προστατεύει τη φήμη του πάπα στη Βαυαρία


Κάποια μέρα του Σεπτεμβρίου 2006 εμφανίστηκε η Αστυνομία στην αγροικία της οικογένειας Lindner στην περιοχή του Burghausen της γερμανικής Βαυαρίας. Η οικογένεια, με 2 παιδιά 6 και 9 ετών, κατοικεί εκεί σε 90 τ.μ. Η επέμβαση της Αστυνομίας, κατά την οποία συνελήφθη προσωρινά ο πατέρας έδωσε, από πλευράς πλήθους συμμετεχόντων, την εντύπωση πολεμικής ενέργειας.

Με αυτόματα όπλα, αλεξίσφαιρα γιλέκα και αστυνομικούς σκύλους ερευνούσαν οι αστυνομικοί σημείο προς σημείο τη μικρή κατοικία και το κτήμα γύρω από το σπίτι, απαγόρευαν στον συλληφθέντα να μιλήσει με τα μέλη της οικογένειας και τους γείτονές του και τρομοκρατούσαν σύζυγο και μικρά παιδιά.

Αιτία της επιδρομής: κοντά στην αγροικία των Lindner βρίσκεται το χωριό Marktl am Inn, ένα βλαχοχώρι από τις πολλές εκατοντάδες όμοια στη Βαυαρία (επί λέξει: Μικρή αγορά στον ποταμό Ιν), το οποίο είναι ο τόπος καταγωγής του πάπα. Εκείνες τις ημέρες ο πάπας βρισκόταν για επίσκεψη στη Βαυαρία και κάποιοι αδιόρθωτοι «αναρχικοί» έγραψαν με μπογιά στους τοίχους του χωριού αντιπαπικά συνθήματα.

Η Αστυνομία προβληματίστηκε, ποιοι μπορεί να ήταν οι δράστες. Επειδή λοιπόν (σκέφτομαι εγώ) δεν υπήρχαν εκεί κοντά ορθόδοξοι παπάδες που πουλάνε μόνιμα και εξ επαγγέλματος αντιπαπισμό (αναγνωρίστηκε ως πρώτος από το πατριαρχείο, μην το ξεχνάμε!), υπέθεσαν ότι δράστης των τοιχογραφημάτων κατά του Βαυαρού πάπα πρέπει να ήταν ο «αναρχικός» Lindner, τον οποίο είχε καρφώσει στην Αστυνομία ένας συμπολίτης του. Ο Lindner εκδήλωσε τις εγκληματικές προθέσεις του όταν, περιμένοντας βαριεστημένος λίγες μέρες πριν στον προθάλαμο ενός γιατρού στο Marktl am Inn, είπε σε κάποιον γνωστό του που περίμενε μαζί του στον προθάλαμο, ότι καλύτερα θα ήταν να δοθούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ που κοστίζει η επίσκεψη του πάπα, σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη για να ζήσουν.

Παρά την ομολογία του «δράστη» ότι πράγματι έκανε αυτή την «εγκληματική» συζήτηση στον προθάλαμο του ιατρείου και παρά τις πάνω από πεντάωρες έρευνες και ανακρίσεις, η Αστυνομία δεν κατάφερε να εντοπίσει εργαλεία του εγκλήματος (πινέλα, μπογιές, σπρέι κ.ά. συναφή), οπότε ο Εισαγγελέας από τη γειτονική κωμόπολη Altötting κατάλαβε τη γκάφα του, θεώρησε την υπόθεση ως λήξασα και ζήτησε από την Αστυνομία να αποσυρθεί.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βαυαρίας (η γερμανική Αστυνομία υπάγεται στις ομόσπονδες χώρες και όχι στην κεντρική κυβέρνηση) δήλωσε ότι δεν επεμβαίνει στις δραστηριότητες της ανεξάρτητης δικαιοσύνης! Και πολύ καλά έκανε, γιατί να χρεωθεί τη γκάφα του εισαγγελέα;

Ο ταλαιπωρημένος Lindner δήλωσε στις εφημερίδες ότι δεν είχε ασχοληθεί
ποτέ με τον πάπα και τους παπάδες, αν και Βαυαρός εκ γενετής. Τώρα απέκτησε όμως ένα χόμπι: μαζεύει ανέκδοτα για παπάδες (και τον πάπα, εννοείται) και θα τα δημοσιεύσει σύντομα σε βιβλίο, μαζί με την αναλυτική περιγραφή της περιπέτειάς του, φωτογραφίες και βίντεο που τράβηξαν τα παιδιά με τα κινητά κτλ. Πολλοί συγγενείς και φίλοι, αλλά επίσης γνωστοί και άγνωστοι άρχισαν να του στέλνουν ανέκδοτα για να βοηθήσουν στην έκδοση του βιβλίου του, το οποίο μάλλον θα γίνει πολύτομο…

(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)