16 November 2007

Παραινέσεις σε λάθος κατεύθυνση

...

Βρήκα προ ημερών στο γραμματοκιβώτιό μου το εκκλησιαστικό φυλλάδιο, «Φωνή του Κυρίου» +ευλόγησον+, έτος 55ον, 28 Οκτωβρίου 2007, αρ. φύλλου 43 (2839). Είχα πολύ καιρό να το δω, από τότε που το έφερναν παλιά 1-2 θείες μου. Νόμιζα ότι είχε διακόψει την κυκλοφορία του. Αλλά, όχι! Υπάρχει ακόμα, φαίνεται ότι είχε διακόψει για κάποιο διάστημα και άρχισε να επανεκδίδεται. Γι’ αυτό η διπλή αρίθμηση, 43ο τεύχος της νέας έκδοσης και 2839ο της παλιάς.

Τελικά, το έβαλα κάτω και το διάβασα, δεδομένου ότι εγώ διαβάζω τα πάντα, ό,τι πέσει στα χέρια μου, άλλο αν τα περισσότερα τα εγκαταλείπω μετά από 1-2 λεπτά. Στο συγκεκριμένο τεύχος αναπτύσσονται λοιπόν απόψεις κάτω από τον τίτλο: «Ο χριστιανικός ναός». Και τι διαβάζω, μετά από τις συνήθεις μακρόσυρτες εισαγωγές και την παράθεση αποφθεγμάτων (είπε ο Παύλος και έγραψε ο Ιωάννης κτλ.);

«Στο ναό είμαστε ευπρεπείς, δεν επιτρέπονται αταξίες και απρέπειες, ο ναός είναι χώρος προσευχής, τέλεσης μυστηρίων, αγιασμού και ευλογίας». Και μετά από διάφορες παραθέσεις, τι άλλο θεάρεστο συμβαίνει στο ναό, διαβάζω: «Δεν έχουν θέση, φλυαρίες, συζητήσεις και θόρυβοι… δεν είναι χώρος κοσμικών και κοινωνικών συναντήσεων, δεν είναι χώρος εμπορίου και μουσείο τέχνης».

Εγώ αναρωτιέμαι τώρα, ποιος επέτρεψε να γίνει χώρος κοσμικών και κοινωνικών συναντήσεων ο ναός; Στους γάμους και στα βαφτίσια δεν γίνονται διακοσμήσεις σαν να επρόκειτο για κέντρο διασκέδασης; Ποιος έχει κάνει το ναό χώρο εμπορίου, όχι τόσο για τα κεράκια που πωλούνται (αν κι από αυτά βγάζει η διαχείριση πολλές εκατοντάδες ευρώ, ίσως και χιλιάδες), αλλά κυρίως τα παζαρέματα για την «αμοιβή» σε γάμους και βαφτίσια (τα μυστήρια που γράφει το φυλλάδιο);

Ποιος έκανε το ναό χώρο πολιτικών συνάξεων, όπου εκφωνούνται βαρύγδουποι λόγοι και το ποίμνιο από κάτω χειροκροτεί καθ’ υπόδειξιν; Θυμάμαι πριν από 2-3 χρόνια, όταν γινόταν πάλι κριτική στον αρχιεπίσκοπο (καλά νάναι!) ότι έχει μετατρέψει το κυριακάτικο κήρυγμα σε πολιτική ρητορεία και τον άμβωνα σε προεκλογικό μπαλκόνι, έθεσε ο ίδιος το ερώτημα στο ποίμνιο «Συμφωνείτε να ομιλεί ο αρχιεπίσκοπος για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν την κοινωνία;» (ή κάπως έτσι). Εκεί πάνω ξέσπασε χειροκρότημα στο ακροατήριο. Αμέσως έδειξε ο κ. Χριστόδουλος με το δάκτυλο τους χειροκροτούντες και απεφάνθη: «Ο λαός ομίλησε».

Αναρωτιέμαι, τέλος, διαβάζουν οι κληρικοί τη «Φωνή του Κυρίου» ή ψάχνουν οι εκδότες της για αναγνώστες θύραθεν και έφτασαν να την στέλνουν και σε μένα; (Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)