07 November 2007

Ιστορικές αναδρομές Νοεμβρίου

Ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, Μιχάλης Κατσίγερας παρουσιάζει τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του Νοεμβρίου.

H σημαντικότερη επέτειος για αυτό το Νοέμβρη του 2007 είναι η επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης. Νοέμβριο όμως γιατί με το δικό μας ημερολόγιο έγινε το στις 6 Νοεμβρίου, όταν και ολοκληρώθηκε.

Την ημέρα εκείνη περίπου 10.000 Μπολσεβίκοι με επικεφαλής το Λέοντα Τρότσκι ο οποίος ήταν αρχηγός της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής κατέλαβαν τα νευραλγικά σημεία του Πέτρογκραντ- το κατόπιν Λένινγκραντ και σήμερα Αγία Πετρούπολη- και ο Λένιν με τους ανθρώπους του κατευθύνθηκε στα χειμερινά Ανάκτορα όπου ήταν η έδρα της Δούμας, δηλαδή της βουλής, και ανέλαβε την εξουσία. Την επομένη ο Λένιν ίδρυσε την Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ρωσίας. Τότε λοιπόν γεννήθηκε το σοσιαλιστικό καθεστώς το οποίο άντεξε μέχρι το 1990.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση προσδιόρισε εν πολλοίς την τύχη όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και άλλων μεγάλων περιφερειών του κόσμου, τόσο στον πολιτικό, τον γεωπολιτικό αλλά και στον κοινωνικό τομέα πρωτίστως. Ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός ασχέτως με το πως είναι τοποθετημένος κανείς απέναντι στην εκκίνησή του, και την τελική του έκβαση.

Είναι η ειρωνεία της ιστορίας ότι 10 χρόνια αργότερα το Νοέμβρη του 1927 αυτός ο οποίος έφερε εις πέρας από τεχνική άποψη την κατάληψη της εξουσίας, ο Λέων Τρότσκι, εξεβλήθη από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης, διότι ήρθε σε σύγκρουση με τον ισχυρό άνδρα και ηγέτη του Κόμματος και της Σοβιετικής Ένωσης, τον Ιωσήφ Στάλιν.