04 September 2007

Εμβόλιο μεταλλαγμένων ιών κατά καρκίνου II

Ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο δίνει μία νέα ανοσολογική θεραπεία, με την ονομασία "ahize", η οποία εφαρμόζεται στη Γερμανία. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εμβόλιο, το οποίο καταφέρνει να εντοπίσει και να αποκαλύψει τα καρκινικά κύτταρα που απειλούν τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ παράλληλα βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να τα καταστρέψει από μόνο του. Μάλιστα, το εμβόλιο αυτό είναι εξατομικευμένο, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς. Ενδείκνυται για όλες τις μορφές καρκίνου, εκτός από τη λευχαιμία και τους καρκίνους του εγκεφάλου.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε χθες ο βιοχημικός και διευθυντής του Κλινικού Βιοχημικού Ινστιτούτου Κυτταρικής Βιοτεχνολογίας και Ανοσολογίας του Μονάχου της Γερμανίας dr. Γιάννης Ανθόπουλος, κατά τη διάρκεια του 1ου πανελλήνιου συνεδρίου χειρουργικής κλινικής ογκολογίας και πρόληψης, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

"Πρόκειται για μία νέα μέθοδο ανοσοθεραπείας, με την παρασκευή εμβολίου. Από τους ασθενείς με καρκίνο παίρνουμε τα αποτελέσματα της βιοψίας και αίμα και τα επεξεργαζόμαστε στο εργαστήριο, υπό ειδικές συνθήκες. Τα καρκινικά κύτταρα περιβάλλονται, συνήθως, από μόρια που τα κάνουν να μοιάζουν με τα υγιή κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Καταφέραμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε στο εργαστήριο ουσίες, οι οποίες διοχετεύονται στον ασθενή με τη μορφή εμβολίου, αποκαλύπτουν τα κρυμμένα καρκινικά κύτταρα και ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό του σύστημα, ώστε να τα καταστρέψει από μόνο του", εξήγησε ο κ. Ανθόπουλος.

Παράλληλα ανέφερε ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια το εμβόλιο αυτό έχει χορηγηθεί σε 6.400 ασθενείς. Η αποτελεσματικότητά του αγγίζει το 95%, ωστόσο εξαρτάται πάντα από το στάδιο του καρκίνου των ασθενών και από την ύπαρξη ή μη μεταστάσεων.

"Ο ασθενής μπορεί να κάνει το εμβόλιο μία φορά, ενώ στη συνέχεια δεν χρειάζεται να παίρνει άλλα φάρμακα. Το εμβόλιο είναι εξατομικευμένο, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ασθενής να παρακολουθείται από το γιατρό του ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, κάποιος γιατρός από άλλη χώρα μπορεί να μας στείλει δείγμα του ασθενούς του και σε περίπου 20 ημέρες να έχουμε έτοιμο το εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ασθενή", επισήμανε ο κ. Ανθόπουλος.