27 September 2007

Θα μείνουν αδιάβαστοι!

Το πρώτο αίμα της νέας εξέγερσης του λαού της Μιανμάρ χύθηκε χθες στους δρόμους της πρώην πρωτεύουσας Ρανγκούν. Πληροφορίες αναφέρουν τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς, έναν πολίτη και τρεις μοναχούς, για δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις.

Η επέμβαση της βιρμανικής αστυνομίας έγινε λίγη ώρα αφότου δεκάδες χιλιάδες βουδιστές μοναχοί και λαϊκοί, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί την προηγούμενη, συνέρρευσαν στη Ρανγκούν. Παρά την προσπάθεια των λαϊκών, που είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τους μοναχούς για να τους προστατεύσουν, πολλές εκατοντάδες συνελήφθησαν με ταπεινωτικό τρόπο εξαναγκαζόμενοι να επιβιβαστούν σε φορτηγά.



Εγώ βλέπω ότι οι μοναχοί έχουν αφήσει τα βιβλία τους και συμμετέχουν σε διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας, κατά της λογοκρισίας, κατά της καταπίεσης, κατά του στρατιωτικού καθεστώτος. Τελικά, το μόνο που θα πετύχουν θα είναι να μείνουν αδιάβαστοι και δεν θα περάσουν τις εξετάσεις για ανώτερα αξιώματα, δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ μητροπολίτες, ποτέ αρχιεπίσκοποι. Ας ρωτήσουν τον δικό μας που φρόντισε να διαβάζει σε αντίστοιχες εποχές, να μάθουν καλά τί μεγαλεία θα χάσουν.