01 May 2007

Ο κομήτης McNaught (C/2006 P1)

Το καλοκαίρι του 2006 ανακάλυψε ο Αυστραλός αστρονόμος Robert McNaught ένα κομήτη που πήρε στο σχετικό κατάλογο το όνομα C/2006 P1 και ο οποίος ήταν ορατός κι από τα δύο ημισφαίρια της Γης, αν και οι συνθήκες ορατότητας από το νότιο ημισφαίριο ήταν πιο ευνοϊκές. Ο κομήτης φαινόταν ακόμα την 1η Φεβρουαρίου με γυμνό μάτι.

Μέχρι τον Ιανουάριο 2007 εξελίχθηκε αυτός ο κομήτης στον λαμπρότερο εδώ και 40 χρόνια και έγινε ορατός, ακόμα και με το φως της ημέρας. Στις 15 Ιανουαρίου 2007 βρισκόταν ο C/2006 P1 στο εγγύτερο σημείο προς τη Γη, 0,81 αστρονομικές μονάδες.

Όπως είναι αυτονόητο, η εμφάνιση κομητών στον ουρανό θεωρείτο στην Αρχαιότητα και το Μεσαίωνα θεϊκό σημάδι, συνήθως προμήνυμα τιμωρίας για τις (όποιες) αμαρτίες των ανθρώπων. Ο Αριστοτέλης και ο Πτολεμαίος θεωρούσαν ότι πρόκειται για διαφυγή ατμών από τη γήινη ατμόσφαιρα. Ο μεγάλος αναγεννησιακός αστρονόμος και δάσκαλος του Κέπλερ, ο Δανός Τύχο Μπράχε θεώρησε το 1557 ότι οι κομήτες βρίσκονται πολύ μακριά από τη Γη και δεν σχετίζονται με την ατμόσφαιρά της, αλλά πρώτος ο αστρονόμος Edmond Halley διατύπωσε το έτος 1682 την πεποίθηση ότι οι κομήτες είναι ουράνια σώματα που εμφανίζονται περιοδικά στη γειτονιά της Γης. Ο κομήτης που πήρε το όνομα του Halley εμφανίζεται κοντά στη Γη κάθε 76 χρόνια.

Στις αρχές του 21ου αιώνα ανακαλύπτονται στον ουρανό με ισχυρά τηλεσκόπια ετησίως 20-30 κομήτες. Ο ίδιος ο Robert McNaught έχει ανακαλύψει μέχρι τώρα 31 κομήτες. Λίγοι από αυτούς είναι με γυμνό μάτι ορατοί και μόνο 1-2 δίνουν τόσο ωραίες εικόνες, όπως ο κομήτης C/2006 P1.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το Internet. Η Amanda Bauer που εμφανίζεται στην πρώτη φωτογραφία, είναι αστρονόμος με νυχτερινή βάρδια στο αμερικάνικο αστεροσκοπείο της Χιλής.

(Click)