07 May 2007

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

«Ασεβής» ισλαμιστής και ο... Αχμαντινετζάντ
Με χειροφίλημα στη δασκάλα του

Την «άσεμνη» και παράνομη στο Ιράν πράξη του χειροφιλήματος έκανε χθες ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, προκαλώντας την μήνιν των πιο ακραίων σκληροπυρηνικών στοιχείων της χώρας του.

Σε εορταστική εκδήλωση για την ημέρα των δασκάλων, ο Ιρανός πρόεδρος φίλησε το χέρι ηλικιωμένης που υπήρξε δασκάλα του και σχεδόν την αγκάλιασε! Και μολονότι η γηραιά κυρία ήταν καλυμμένη σε βαθμό που να αποτρέπει κάθε επαφή με γυμνό δέρμα, σκληροπυρηνική εφημερίδα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο παραβίασης των θρησκευτικών αξιών.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η ιρανική κυβέρνηση ετοιμαζόταν για τη σημερινή διάσκεψη του Καΐρου, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να έρθει σε απευθείας συνομιλίες με την αμερικανική.

Τα πυρά του ιρανικού Τύπου προσείλκυσε χθες ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, για την «άσεμνη πράξη» του να φιλήσει το χέρι ηλικιωμένης κυρίας πρώην δασκάλας του. Το παράνομο στο Ιράν χειροφίλημα διεπράχθη σε τελετή για τον εορτασμό της ημέρας των δασκάλων, στο πλαίσιο της οποίας ο Ιρανός πρόεδρος φίλησε το χέρι της ηλικιωμένης δασκάλας και κράτησε τα χέρια της σ’ ένα είδος συγκρατημένου εναγκαλισμού.

«Ο μουσουλμανικός ιρανικός λαός δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοιες πράξεις που αντιβαίνουν τη σαρία», ανέφερε επικριτικά η σκληροπυρηνική ιρανική εφημερίδα «Χεσμπολάχ» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της. Η εν λόγω εφημερίδα, που ουδεμία σχέση έχει με την οργάνωση του Λιβάνου, προειδοποίησε μάλιστα για τις «βαρύτατες επιπτώσεις» που μπορούν να επιφέρουν τέτοιου είδους άσεμνες πράξεις, δηλαδή την παραβίαση των «θρησκευτικών αξιών». Ο ισλαμικός νόμος απαγορεύει οποιαδήποτε σωματική επαφή ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα που δεν είναι συγγενείς. Η αμφίεση της γηραιάς κυρίας με την ισλαμική μαντίλα, τον μανδύα αλλά και ένα ζευγάρι γάντια δεν επέτρεπε έτσι κι αλλιώς καμία άμεση επαφή με το δέρμα.

Δεν ήταν, πάντως, η πρώτη φορά που ο σκληροπυρηνικός, κατά τα άλλα, κ. Αχμαντινετζάντ προκάλεσε την μήνι των ακόμη πιο ακραίων στοιχείων του Ιράν. Ανάλογες αντιδράσεις είχε προκαλέσει με την πρότασή του να επιτραπεί στις γυναίκες να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου. Ενας εκ των αντιπροέδρων του, άλλωστε, δέχθηκε ενορχηστρωμένα πυρά πέρυσι, όταν κατηγορήθηκε ότι παρακολούθησε γυναικείο χορό στην Τουρκία.

Γίνεται άμεσα κατανοητό, σε τί διαστροφές οδηγεί η θεόπληκτη οπισθοδρομικότητα, όταν η ηθική εξαρτάται από τη φυσική επαφή με άτομο άλλου φίλου... Βεβαιώνει η είδηση ότι ήταν αδύνατη «κάθε επαφή με γυμνό δέρμα»... Την ίδια στιγμή το θεοκρατικό καθεστώς εκτελεί δημόσια άνδρες και γυναίκες με απίθανες κατηγορίες και καταδίκες και το αποδέχονται όλοι ασμένως, γιατί περιέχεται στις γραφές... Αυτή ακριβώς την Ανατολή οραματίζονται κάποιοι και για την ελληνική κοινωνία...