27 March 2007

Ήλιος και μαγνητικά πεδία

Εντυπωσιακές εικόνες του Ήλιου δείχνουν ταραγμένα μαγνητικά πεδία


Εικόνες υψηλής ανάλυσης που μετέδωσε ένα νέο σκάφος αποκαλύπτουν ότι το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου είναι πολύ πιο ταραγμένο και δυναμικό απ' ότι νόμιζαν οι αστροφυσικοί. Το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ του σκάφους Hinode («Ανατολή» στα ιαπωνικά) κατέγραψε στήλες αερίου να σηκώνονται από το ηλιακό στέμμα και να αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο, μια διαδικασία που απελευθερώνει ενέργεια και πιθανώς τροφοδοτεί τις ηλιακές καταιγίδες που επηρεάζουν τη Γη.


Ένα ταραγμένο μαγνητικό πεδίο, αναφέρει το Reuters, θεωρητικά απελευθερώνει περισσότερη ενέργεια από ένα σταθερό. «Οι θεωρητικοί φυσικοί είχαν προτείνει ότι μπορεί να υπάρχουν ταραγμένα, μπερδεμένα μαγνητικά πεδία. Με το Τηλεσκόπιο Ακτίνων Χ μπορούμε να τα δούμε καθαρά για πρώτη φορά», δήλωσε ο Λέον Γκόλουμπ, ερευνητής του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian.

H αποστολή Hinode είναι μια συνεργασία των διαστημικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας και του βρετανικού Συμβουλίου Έρευνας Αστρονομίας Σωματιδιακής Φυσικής. Το σκάφος, που εκτοξεύτηκε το Σεπτέμβριο, είναι εξοπλισμένο με τρία όργανα που παρατηρούν τον Ήλιο στο ορατό και στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος καθώς και στην περιοχή των ακτίνων Χ. Το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ καταγράφει ακτινοβολία που εκπέμπεται από το ηλιακό στέμμα, το εξώτερο στρώμα της ηλιακής ατμόσφαιρας που προβληματίζει τους επιστήμονες επειδή έχει θερμοκρασία 100 φορές υψηλότερη απ' ότι η επιφάνεια του Ήλιου.


Το Hinode ίσως διαφωτίσει τους αστροφυσικούς για το πώς η ενέργεια του μαγνητικού πεδίου διαπερνά τα στρώματα της ηλιακής ατμόσφαιρας και τελικά απελευθερώνεται στο Διάστημα. «Οι εικόνες αυτές ανοίγουν μια νέα εποχή στη μελέτη των διαδικασιών του Ήλιου που επηρεάζουν τη Γη, τους αστροναύτες, τους δορυφόρους και ολόκληρο το Ηλιακό Σύστημα», δήλωσε ο Ντικ Φίσερ, διευθυντής του Τμήματος Ηλιοφυσικής της NASA.

(news.in.gr, 23/3/2007)