28 July 2006

Αρχαιοελληνικά Ομοιότυπα

......
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν αναφέρονται σε ανακατασκευές μηχανών της ελληνικής και ελληνιστικής Αρχαιότητας, οι οποίες ανακατασκευές έχουν υλοποιηθεί στη σύγχρονη εποχή και συγκεκριμένα στις δεκαετίες από το 1970 και μετά. Αυτοί οι μηχανισμοί ανα-κατασκευάστηκαν σύμφωνα με περιγραφές σε αρχαία κείμενα ή υποτυπώδη σχέδια, μερικές δε σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα. Οι εικόνες αυτές δίνουν μόνο μια ιδέα για τη μορφή και τον τρόπο λειτουργίας αυτών των μηχανών, αφού λείπει οποιαδήποτε λεπτομερής περιγραφή τους.
αρχαιοελληνικά ομοιότυπα (click)

Πολλές από αυτές τις αρχαιοελληνικές μηχανές διατηρήθηκαν και στην επόμενη ιστορική περίοδο (Μεσαίωνας), συχνά με κάποιες βελτιώσεις και τελικά έφτασαν στην Αναγέννηση, οπότε αξιοποιήθηκαν ή βελτιώθηκαν και συμπληρώθηκαν από διάφορους ιδιοφυείς τεχνικούς, σημαντικότερος από τους οποίους ήταν ο Leonardo da Vinci.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν προέρχονται από το σύγγραμμα «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία», το οποίο αποτελεί κοινή έκδοση του Τεχνικού Μουσείου Θεσ/νίκης, της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Το σύγγραμμα αυτό δεν είναι διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία και, μέχρι να επανεκδοθεί, είναι χρήσιμο να προβληθούν εδώ οι φωτογραφίες των ομοιότυπων που περιέχονται σ' αυτό. Η αξιοποίηση σ’ αυτή την παρουσίαση των φωτογραφιών από το συγκεκριμένο βιβλίο γίνεται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν υπονοεί ότι αυτές είναι ελεύθερης χρήσης από τρίτους για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς. (Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)